Šargarepu, jabuku i celer oprati, oguliti i izrendati.
Dodati kuvani i prohlađeni pirinač, izrendanu cveklu i sitno isečen kupus.
Salatu promešati, posoliti, pobiberiti, preliti maslinovim uljem i jabukovim sirćetom i servirati u posude.
Vitaminsku salatu dekorisati peršunom i listovima crvene salate i poslužiti sa ražanim hlebom i čašom soka od paradajza.
Zrno raži sadrži veliku količinu značajnih dijetnih vlakana, kombinovanih sa drugim bioaktivnim sastojcima koje imaju brojne pozitivne uticaje na zdravlje. Raž sadrži nerastvorljiva i rastvorljiva vlakna od kojih je najzastupljeniji rastvorljivi arabinoksilan. Ražani hleb značajan je izvor vlakana u ishrani.
Porcija za odraslu osobu - 400 g
Energetska vrednost porcije - 425 kcal
Natrijum - 900 mg
Masti - 9 g
Masti (%) - 18 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 9 g
Belančevine (%) - 8 %
Ugljeni hidrati - 80 g
Ugljeni hidrati (%) - 74 %
Vlakna - 14 g
Porcija za odraslu osobu - 200 g
Energetska vrednost porcije - 212.5 kcal
Natrijum - 450 mg
Masti - 4.5 g
Masti (%) - 9 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 4.5 g
Belančevine (%) - 4 %
Ugljeni hidrati - 40 g
Ugljeni hidrati (%) - 37 %
Vlakna - 7 g