Toggle Navigation

 

Orijentalna vitaminska salata

Koren celera treba očistiti četkicom u hladnoj vodi, kako bi se uklonili ostaci zemlje, a potom je potrebno odseći vrh i oguliti njegovu grubu površinu. Nakon što se celer naseče na šnite, kockice ili se nariba, nacedi se limunov sok, kako u kontaktu sa vazduhom ne bi izgubio boju. Limunov sok (ili, eventualno, razblaženo sirće) poželjno je nacediti i na jabuku, ukoliko se želi da i ona sačuva lepu boju.

Plativoo
Priprema

Šargarepu, jabuku i celer oprati, oguliti i izrendati.

Dodati kuvani i prohlađeni pirinač, izrendanu cveklu i sitno isečen kupus.

Salatu promešati, posoliti, pobiberiti, preliti maslinovim uljem i jabukovim sirćetom i servirati u posude.

Vitaminsku salatu dekorisati peršunom i listovima crvene salate i poslužiti sa ražanim hlebom i čašom soka od paradajza.

 

Zrno raži sadrži veliku količinu značajnih dijetnih vlakana, kombinovanih sa drugim bioaktivnim sastojcima koje imaju brojne pozitivne uticaje na zdravlje. Raž sadrži nerastvorljiva i rastvorljiva vlakna od kojih je najzastupljeniji rastvorljivi arabinoksilan. Ražani hleb značajan je izvor vlakana u ishrani.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 425 kcal

Natrijum - 900 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 80 g

Ugljeni hidrati (%) - 74 %

Vlakna - 14 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 212.5 kcal

Natrijum - 450 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 7 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g kuvanog pirinča
    • 200 g šargarepe
    • 150 g celera
    • 150 g kiselih jabuka
    • so
    • biber
    • jabukovo sirće
    • 200 g cvekle
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 400 g raženog hleba
    • 800 ml soka od paradajza
    • 400 g kupusa