Toggle Navigation

 

Njoke

Studije su pokazale da ishrana koja obuhvata soju povoljno deluje na zdravlje srca i krvnih sudova, jer utiče na smanjenje krvnog pritiska i ukupnog holesterola i povećava nivo dobrog, HDL holesterola. Vlakna prisutna u soji vezuju masti i holesterol iz hrane tako da se u većoj meri izbacuju iz organizma. Soja sprečava lepljenje krvnih pločica i stvaranje tromba.

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti iseckani crni luk i šampinjone. Dodati hidrirane komadiće soje, preliti paradajz sokom, vorčesterom i soja sosom. Kuvati par minuta, dodati ranije pripremljene njoke i poslužiti.

Soja je jedina biljna namirnica koja sadrži sve esencijalne aminokiseline. Belančevine soje su po iskoristljivosti ravnopravne sa životinjskim belančevinama, odličnog su kvaliteta, ali ih je, kao i ostale mahunarke, najbolje kombinovati sa žitaricama, jer se na taj način povećava njihova iskoristljivost.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 1870 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 26 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 87 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 935 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 13 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 43.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g barenih njoka
    • 500 g hidriranih komadića soje
    • 200 g šampinjona
    • 100 g crnog luka
    • 80 ml soka od paradajza
    • 60 ml vorčester sosa
    • 60 ml soja sosa
    • 2 kašike ulja