Toggle Navigation

 

Lazanje sa blitvom i šampinjonima

Lazanje su veći komadi testa pravougaonog oblika od kojih se priprema karakteristično italijansko jelo zapečeno u rerni ili se koristi za punjene kanelone. U zavisnosti od toga da li se nabavi sveže ili osušeno testo za lazanje, zavisi i količina bešamel sosa koji treba pripremiti.

Plativoo
Priprema

Blitvu oprati i obariti u kipućoj vodi, te sitno iseckati i posoliti. U tiganju na malo ulja izdinstati crni luk, dodati šampinjone i kad ispari tečnost dodati blitvu. Na preostalom ulju upržiti brašno, doliti mleko i kuvati bešamel sos. Sos posoliti i pobiberiti. U tepsiju staviti malo bešamela, potom dodati koru za lazanje, preliti bešamelom i staviti nadev od blitve i šampinjona. Ređati sastojke dok se ne potroše i na kraju sve preliti bečamelom. Lazanje peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 20 minuta.
Blitva je član iste porodice kao i spanać pa joj je i kulinarska upotreba slična kao kod ovog, daleko poznatijeg, „rođaka“. Međutim, za razliku od spanaća, kada koristite blitvu, nemojte odbaciti ukusne debele, mesnate peteljke koje su izuzetno ukusne i hranljive.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 475 g

Energetska vrednost porcije - 525 kcal

Natrijum - 315 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 80 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 237.5 g

Energetska vrednost porcije - 262.5 kcal

Natrijum - 157.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 10.5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g kora za lazanje
    • 300 g očišćene blitve
    • 400 g šampinjona
    • 1 glavica crnog luka
    • 3 supene kašike ulja
    • so
    • biber
    • 500 ml obranog mleka
    • 3 supene kašike brašna