Blitvu oprati i obariti u kipućoj vodi, te sitno iseckati i posoliti. U tiganju na malo ulja izdinstati crni luk, dodati šampinjone i kad ispari tečnost dodati blitvu. Na preostalom ulju upržiti brašno, doliti mleko i kuvati bešamel sos. Sos posoliti i pobiberiti. U tepsiju staviti malo bešamela, potom dodati koru za lazanje, preliti bešamelom i staviti nadev od blitve i šampinjona. Ređati sastojke dok se ne potroše i na kraju sve preliti bečamelom. Lazanje peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 20 minuta.
Blitva je član iste porodice kao i spanać pa joj je i kulinarska upotreba slična kao kod ovog, daleko poznatijeg, „rođaka“. Međutim, za razliku od spanaća, kada koristite blitvu, nemojte odbaciti ukusne debele, mesnate peteljke koje su izuzetno ukusne i hranljive.
Porcija za odraslu osobu - 475 g
Energetska vrednost porcije - 525 kcal
Natrijum - 315 mg
Masti - 14 g
Masti (%) - 24 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 30 mg
Belančevine - 21 g
Belančevine (%) - 16 %
Ugljeni hidrati - 80 g
Ugljeni hidrati (%) - 60 %
Vlakna - 6 g
Porcija za odraslu osobu - 237.5 g
Energetska vrednost porcije - 262.5 kcal
Natrijum - 157.5 mg
Masti - 7 g
Masti (%) - 12 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 15 mg
Belančevine - 10.5 g
Belančevine (%) - 8 %
Ugljeni hidrati - 40 g
Ugljeni hidrati (%) - 30 %
Vlakna - 3 g