Toggle Navigation

 

Kroketi od brokolija

Kada skuvate brokoli, cvetovi su nežni i mekani, a drška treba da ostane hrskava i čvrsta. Kako se cvetovi brže kuvaju od drške, dršku možete prepoloviti jer će se tako lakše skuvati ili je ubaciti u ključalu vodu nekoliko minuta pre cvetova.

Plativoo
Priprema

Brokoli kratko obariti u vreloj ključaloj vodi. Krompir izrendati u posudu i dodati mu brokoli koji je prethodno proceđen i ispran hladnom vodom. Posoliti, poboberiti i ispasirati. Smesi dodati jaje, griz i sitno sečen beli luk, umesiti i od dobijene smese praviti krokete. Krokete uvaljati u prezle i ispeći na vrelom ulju sa svih strana. Pripremiti dresing od sitno sečenog praziluka, bosiljka i soka od paradajza. Servirati krokete, preliti ih dresingom od praziluka i poslužiti uz zelenu salatu prelivenu sokom od limuna.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 650 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 84 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 16 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 325 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 27.5 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 8 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g kuvanog krompira
    • 1 brokoli - 500 g
    • 1 jaje
    • 60 g griza
    • so
    • biber
    • 2 cena belog luka
    • 50 g prezli
    • 3 kašike ulja
    • 200 ml soka od paradajza
    • 1 praziluk - 150 g
    • bosiljak
    • 1 glavica zelene salate
    • 1 limun