Toggle Navigation

 

Katalonska piletina

Tikvice, između ostalog sadrže i vitamin C i beta karoten, koji učestvuju u procesima koji sprečavaju oksidaciju holesterola. Oksidiran oblik holesterola nakuplja se na ćelijama zida krvnih sudova i doprinosi nastanku ateroskleroze, tako da antioksidanti posredno usporavaju njen nastanak.

Plativoo
Priprema

Piletinu začiniti, premazati senfom i ispeći na zagrejanom ulju. U drugu posudu sipati bujon, dodati pesto sos i kada prokuva zgusnuti gustinom razmućenim sa malo vode. Kolutove tikvica i čeri paradajz izgrilovati. Piletinu servirati na tanjir uz grilovano povrće i preliti sosom. Poslužiti uz integralni hleb.

Piletina se brzo i lako priprema i ima poželjna organoleptička svojstva. Mišićna vlakna su nežna i lako se vare. Piletina, prema propisima, se razvrstava na mladu piletinu starosti do 2,5 meseca, piletinu starosti 2,5 do 6 meseci, meso mladih kokoši starosti od 6 meseci do 1 godine i meso starijih kokoši preko 1 godine.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 900 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 74 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 62 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 450 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 37 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 30 g senfa
    • 150 ml pilećeg bujona
    • 100 g pesto sosa
    • 15 g gustina
    • so
    • biber
    • 300 g tikvica
    • 300 g čeri paradajza
    • 2 kašike ulja
    • 200 g integralnog hleba