Toggle Navigation

 

Flambirana piletina sa pireima

Porcija flambirane piletine obezbeđuje nešto manje od polovine dnevno potrebnih dijetnih vlakana. Naučno je dokazano da je visoki dnevni unos dijetnih vlakana povezan sa značajno nižim rizikom od gojaznosti, nižim krvnim pritiskom, holesterolom i trigliceridima.

Plativoo
Priprema

Meso iseći na manje komade i izlupati tučkom za meso. Na ulju propržiti naseckan crni luk i piletinu. Preliti konjakom, flambirati, a zatim naliti belim vinom i začiniti. Kada vino gotovo ispari dodati pavlaku za kuvanje i promešati. Grašak i šargarepu posebno skuvati i procediti. Napraviti pire od graška i pire od šargarepe sa puterom. Servirati piree na tanjir i dodati pripremljenu piletinu. Uz večeru poslužiti zemičke.
Flambiranje je kulinarski izraz za postupak kojim se gotovo jelo ili poslastica preliju zagrejanom masnoćom ili visokoprocentnim alkoholom i zapale. Flambiranje još više doprinosi zadržavanju sokova unutar mesa. Kada se meso ispeče sa svih strana, smanjite vatru. Da li je meso gotovo, proveravamo iglom koja se zabode u meso. Ako je pečeno, igla će ostati suva.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 490 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 84 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 245 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 42 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 150 g crnog luka
    • 150 ml belog vina
    • 30 ml konjaka
    • 150 g pavlake za kuvanje
    • so
    • biber
    • 300 g graška
    • 300 g šargarepe
    • 20 g putera
    • 4 zemičke