Patlidžan ispeći u rerni. Kad se patlidžan ohladi, oljuštiti ga i samleti, zatim ga posoliti, pobiberiti i dodati usitnjen beli luk. Iseckati crni luk i prodinstati ga. Krišku starog hleba umočiti u mleko i iscediti, pa sjediniti mleveno meso, crni luk i stari hleb, te dodati 1 jaje, so, biber i iseckan peršunov list. Sve sastojke dobro promešati i napraviti loptice. Podmazati vatrostalnu posudu pa u nju izručiti polovinu samlevenog patlidžana, preko staviti ćufte, pa na kraju ostatak patlidžana. Izmutiti 2 jajeta i mleko, preliti patlidžan i peći u rerni zagrejanoj na 180*C oko pola sata. Servirati ćufte u plavom patlidžanu, dekorisati i poslužiti toplo uz krišku integralnog hleba.
Sveže mleveno meso je lako kvarljiva namirnica i zato je treba upotrebiti u roku od 24 časa, a duboko zamrznuto čuvati najduže 2 meseca. Prženo mleveno meso u frižideru se može čuvati do 2 dana, a duboko zamrznuto 3-4 meseca.
Porcija za odraslu osobu - 570 g
Energetska vrednost porcije - 570 kcal
Natrijum - 750 mg
Masti - 13 g
Masti (%) - 20 %
Zasićene masti - 4 g
Holesterol - 260 mg
Belančevine - 44 g
Belančevine (%) - 31 %
Ugljeni hidrati - 70 g
Ugljeni hidrati (%) - 49 %
Vlakna - 16 g
Porcija za odraslu osobu - 285 g
Energetska vrednost porcije - 285 kcal
Natrijum - 375 mg
Masti - 6.5 g
Masti (%) - 10 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 130 mg
Belančevine - 22 g
Belančevine (%) - 15.5 %
Ugljeni hidrati - 35 g
Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %
Vlakna - 8 g