Toggle Navigation

 

Biftek špikovan gamborima

Gambori se mogu pripremati kuvanjem, dinstanjem, grilovanjem ili pripremom na pari. U svakom slučaju, sami po sebi dekorativni, preliveni jednostavnim sosom i prilogom, gambori predstavljaju pravu kulinarsku poslasticu.

Plativoo
Priprema

Biftek iseći na komade, posoliti, pobiberiti i našpikovati gamborima. Biftek peći na zagrejanom ulju oko 2-3 minuta sa svake strane.

U istom tiganju kratko propržiti iseckan beli luk, dodati preostale gambore, preliti pavlakom, začiniti i kuvati par minuta dok se sos ne zgusne.

Bareni krompir iseći na kolutove i izgrilovati.

Servirati biftek i grilovani krompir i preliti sosom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 627 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 178 mg

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 313.5 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 89 mg

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 11.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g bifteka
    • 200 g krupnijih gambora
    • so
    • biber
    • 4 čena belog luka
    • 250 ml pavlake za kuvanje
    • 600 g barenog krompira
    • 3 kašike maslinovog ulja