šampinjone iseckati, staviti na umereno zagrejano ulje i dinstati ih par minuta. Tikvice iseckati na kocke, dodati šampinjonima i dinstati zajedno oko 5 minuta. Kad tečnost koju su tikvice ispustile, ispari, sve posoliti i pobiberiti. Na preostalom ulju upržiti brašno, postepeno dolivati mleko i uz stalno mešanje skuvati bešamel sos. Bešamel začiniti muskatnim oraščićem. Podmazati tepsiju i potom na dno tepsije staviti malo bešamela, potom kore za lazanje, premazati ih sa još malo bešamela, pa zatim staviti fil od tikvica i šampinjona. Ponavljati postupak dok se ne potroše svi sastojci ( kore za lazanje uvek moraju biti premazane sosom). Na kraju sve preliti ostatkom bešamela, posuti rendanim parmezanom i peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 25 minuta. Gotove bele lazanje izvaditi iz rerne, malo prohladiti a potom servirati i poslužiti.
Bešamel sos je bazični sos i uobičajeni sastojak italijanske kuhinje, naročito za različite vrste jela od testenine. Da bi se smanjila energetska vrednost i sadržaj masti u sosu, poželjno je koristiti minimalne količine ulja ili putera i obrano mleko ili voda.
Porcija za odraslu osobu - 410 g
Energetska vrednost porcije - 470 kcal
Natrijum - 500 mg
Masti - 14 g
Masti (%) - 26 %
Zasićene masti - 4 g
Holesterol - 40 mg
Belančevine - 22 g
Belančevine (%) - 19 %
Ugljeni hidrati - 65 g
Ugljeni hidrati (%) - 55 %
Vlakna - 5 g
Porcija za odraslu osobu - 205 g
Energetska vrednost porcije - 235 kcal
Natrijum - 250 mg
Masti - 7 g
Masti (%) - 13 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 20 mg
Belančevine - 11 g
Belančevine (%) - 9.5 %
Ugljeni hidrati - 32.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %
Vlakna - 2.5 g