Toggle Navigation

 

Zuppa italiano

Jedna studija je pokazala da redovno konzumiranje hrane bogate likopenom kao što je paradajz, može značajno kod muškaraca da umanji rizik za nastanak karcinoma prostate. Zato, koristite sok od paradajza za pripremu jela, ali i kao osvežavajući, zdrav napitak.

Plativoo
Priprema

U dublju šerpu sipati paradajz sok, doliti malo vode i kuvati 10 minuta.

Dodati šećer, so, biber, sitno iseckanu šargarepu, kukuruz i grašak.

Kada supa provri skloniti sa vatre, servirati i posuti sitno sečenim peršunovim listom.

 

Paradajz se ne zove bez razloga „rajsko voće“. Nezamenljiv je u svakoj dijeti, izdvaja se po raskošnom ukusu, obilju vitamina i minerala (vitamin C, karotenoidi, kalijum). Posebno se izdvaja kao dobar izvor snažnog antioksidansa, likopena. Termičkom obradom i dodavanjem male količine ulja povećava se bioraspoloživost likopena.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 590 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 6 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 78 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 42.5 kcal

Natrijum - 295 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 3 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 700 ml soka od paradajza
    • 1 kašika šećera
    • biber
    • so
    • 80 g barene šargarepe
    • 60 g kukuruza šećerca
    • 60 g graška
    • peršunov list