Toggle Navigation

 

Zapečena bundeva sa povrćem i čerijem

Zbog niske energetske vrednosti, jer ima svega 26 kcal na 100 grama, bundeva je pogodna za dijetalnu ishranu; za gojazne osobe, dijabetičare, kao i one s oboljenjima želuca i tankog creva (zbog lake probavljivosti). Djeluje umirujuće, a ujedno reguliše varenje i probavu zbog sadržaja celuloze i pektina.

Plativoo
Priprema

Bundeve iseći uzduž, izdubiti, posoliti i peći u rerni zagrejanoj na 170°C oko 30-ak minuta.

Ćuretinu iseći na kockice i pržiti na maslinovom ulju. Dodati patlidžan isečen na kockice, zatim papriku, šampinjone, čeri paradajz i cvetiće barenog brokolija. Začiniti dodatkom za jelo i iseckanim svežim začinskim travama, posoliti, pobiberiti i promešati. U smesu dodati kockice feta sira.

Bundeve izvaditi iz rerne, napuniti smesom i zapeći u rerni još 5 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 469 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 61 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Natrijum - 234.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 30.5 mg

Belančevine - 9.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 bundeve
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 400 g ćuretine
    • 100 g šampinjona
    • 100 g patlidžana
    • 100 g paprike
    • 150 g čeri paradajza
    • 150 g barenog brokolija
    • 250 g feta sira
    • začinske trave
    • so
    • biber
    • dodatak za jelo