Toggle Navigation

 

Srpska pileća čorba

Celer je namirnica visokog kvaliteta sa širokim mogućnostima primene. Hranljiva vrednost korena celera je u bogatstvu minerala, naročito kalijuma, natrijuma, kalcijuma i fosfora. Celer nije samo hranljiva namirnica već i vrlo dobar i mirisan začin i delotvoran lek iz prirode.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti iseckan crni luk i na kockice iseckano belo meso, a zatim dodati naseckanu šargarepu, krompir i celer.

Naliti vodom, začiniti dodatkom za jelo, posoliti, pobiberiti i kuvati dok povrće ne omekša.

Pripremiti legir od žumanca i kisele pavlake.

Gotovu čorbu preliti legirom, promešati i servirati u dublji tanjir. Posuti seckanim peršunom i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 166 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 98 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Natrijum - 83 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 49 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 3 kašike ulja
    • 150 g crnog luka
    • 200 g šargarepe
    • 250 g krompira
    • 200 g celera
    • 250 g pilećeg belog mesa
    • 3 žumanceta
    • 150 g kisele pavlake
    • peršunov list
    • dodatak jelu
    • so
    • biber