Toggle Navigation

 

Sir u dve boje

Spanać je tamno zeleno lisnato povrće koje se može pripremati na veliki broj različitih načina – sirov, kao salata, kuvan u vodi, na pari, može se dinstati, poslužiti kao predjelo, ukusna čorba, glavno jelo ili prilog, samostalno ili uz druge različite vrste povrća.

Plativoo
Priprema

Sir narendati u činiju, dodati kiselu pavlaku i razmekšali puter, promešati i sjediniti da masa bude kompaktna. Smesu od sira podeliti na dva jednaka dela. U jedan deo smese dodati usitnjen spanać i promešati. U drugi deo dodati usitnjenu pečenu papriku, orahe i bosiljak, promešati i sjediniti ( pre pripreme spanać i pečenu papriku dobro ocediti). Na dno pravougaone (ili četvrtaste) posude, obložene folijom, staviti zelenu smesu (od spanaća) i dobro utapkati. Preko nje staviti crvenu smesu (od paprike) i dobro utapkati da bi se mase dobro spojile. Ostaviti u frižider da se stegne i ohladi. Iseći na kockice i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 305 kcal

Natrijum - 1172 mg

Masti - 48 g

Masti (%) - 70 %

Zasićene masti - 20 g

Holesterol - 90 mg

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 152.5 kcal

Natrijum - 586 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 45 mg

Belančevine - 15.5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g punomasnog kravljeg sira
    • 100 g kisele pavlake
    • 120 g putera
    • 200 g crvene pečene paprike
    • 100 g mlevenih prženih oraha
    • 200 g barenog spanaća
    • biber
    • svež bosiljak
    • so