Toggle Navigation

 

Povrće u balzamiku (posno)

Aćeto balzamiko sirće je staro italijansko vinsko sirće „negovano“ najmanje 10-12 godina u drvenoj buradi. Za prepoznavanje pravog je na deklaraciji bitna reč „tradicionale“. Koristi se za začinjavanje salata, sosova i marinada. U nedostatku balzamiko sirćeta, možete se poslužiti i vinskim sirćetom.

Plativoo
Priprema

Obareno povrće i praziluk iseći na manje komade.

Crveni luk iseckati i propržiti na zagrejanom ulju i dodati pripremljeno povrće. Začiniti i preliti bujonom. Kad tečnost ispari sipati balzamiko sirće i dobro promešati.

Servirati povrće na tanjir i poslužiti uz integralni hleb.

 

Veoma dobro izbalansiran obrok, bez namirnica animalnog porekla i holesterola, sa obiljem dijetnih vlakana. U ovom obroku mogu uživati svi članovi porodice.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 475 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 16 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 145 kcal

Natrijum - 237.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 8 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g barenog karfiola
    • 300 g barenog brokolija
    • 300 g praziluka
    • 300 g barene šargarepe
    • 300 g barenog prokelja
    • 100 g crvenog luka
    • 3 kašike susamovog ulja
    • 60 ml balzamiko sirćeta
    • so
    • biber
    • 150 ml bujona