Toggle Navigation

 

Patlidžan sa bademom i mocarelom

Plavi patlidžan je biljka koja je dobra za srce jer sadrži znatne količine kalijuma, minerala koji pomaže u normalizaciji krvnog pritiska. Patlidžan sadrži biološki aktivne fitohemikalije – saponin i antocijan nasunin za koje se smatra da imaju antioksidativna, antialergijska, protivzapaljenska i antikancerogena svojstva. Iako deluju veoma čvrsto, plodovi plavog patlidžana su lako kvarljivi i zato ih treba brižno čuvati. Osetljiv je i na hladnoću i na povišene temperature, pa je idealna temperatura čuvanja oko 10 stepeni C. Plod patlidžana nikako ne secite pre odlaganja u frižider jer čak i najmanje oštećenje njegove debele kože brzo dovodi do truljenja mesa.

Plativoo
Priprema

Patlidžan iseći uzdužno na tanke šnite i kratko izgrilovati sa obe strane.

Poređati u tepsiju, staviti mocarelu isečenu na kolutove, posoliti, pobiberiti i zapeći u rerni zagrejanoj na 200*C dok se sir ne rastopi.

Badem usitniti i prepeći u suvom tiganju.

Izvaditi patlidžan iz rerne, posuti bademom, urolovati i servirati na tanjir.

Posuti narom i majčinom dušicom, preliti redukovanim balzamikom i poslužiti

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 344 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 117.5 kcal

Natrijum - 172 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 11.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g patlidžana
    • 100 g badema
    • 200 g mocarele
    • 200 g semenki nara
    • redukovani balzamiko
    • so
    • biber
    • majčina dušica