Toggle Navigation

 

Krem čorba od šargarepe

Ispitivanjima je utvrđeno da šargarepa ima ulogu čistača organizma od štetnih materija nastalih lošom ishranom i dejstvom zagađene sredine i raznih zračenja. 

Plativoo
Priprema

Na puteru prodinstati iseckan crni luk, dodati rendanu šargarepu, preliti vodom, začiniti i kuvati.

Kad je šargarepa skuvana, izmiksati blenderom, posuti muskatnim oraščićem i ukrasiti peršunovim lišćem.

Uz čorbu servirati hleb od spelte.

Može se služiti hladna ili topla čorba. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 290 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 684 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Vlakna - 7 g

Šećer - 20 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 145 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 342 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 3.5 g

Šećer - 10 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g šargarepe
    • 1 glavica crnog luka
    • 40 g putera
    • peršunov list
    • dodatak jelu
    • biber
    • muskatni oraščić
    • 600 ml bujona