Toggle Navigation

 

Kaponata sa sojom

Kaponata, idealno letnje jelo, tradicionalno se priprema na Siciliji, u više različitih varijanti.

Plativoo
Priprema

Patlidžan iseckati na kockice, preliti toplim bujonom i ostaviti da se natopi.

Crni luk iseći na rebarca i izdinstati na malo ulja. Staviti iseckan beli luk i kad zamiriše dodati iseckane stabljike celera, usitnjen paradajz i papriku. Lagano dinstati ali paziti da ostane al dente.

Patlidžan ocediti od bujona, kratko propržiti na malo maslinovog ulja i izmešati sa dinstanim povrćem.

Preliti kaponatu balzamiko sirćetom i promešati.

Na preostalom maslinovom ulju propržiti komadiće soje.

Servirati kaponatu i komadiće soje i predjelo poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 335 kcal

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 15 %

Masti - 22 g

Masti (%) - 58 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Natrijum - 303 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 167.5 kcal

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Masti - 11 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Natrijum - 151.5 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g crnog luka
    • 5 čenova belog luka
    • 100 g stabljika celera
    • 200 g paradajza
    • 100 g paprike
    • 100 g hidriranih sojinih komadića
    • 300 g patlidžana
    • 200 ml bujona
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 2 kašike balzamiko sirćeta
Ključne reči:
patlidžan paradajz paprika soja