Na zagrejanom ulju propržiti na kockice iseckan crni luk.
Dodati konkase isečenu šargarepu, malo propržiti i dodati usitnjeni paradajz. Kuvati 15-ak minuta, pa dodati iseckan beli luk, žalfiju, ruzmarin i peršun.
Uliti pavlaku za kuvanje, posoliti i pobiberiti.
Prethodno obarena jaja staviti u topao sos i servirati. Poslužiti uz ražani hleb.
Energetska vrednost jaja iznosi prosečno 147 kcal na 100 g. Prosečno jaje teži oko 50 g i sastoji se od ljuske i belanca i žumanca. Dve trećine težine jajeta odlazi na belance koje ima svega oko 50 kcal u 100 g, dok je žumance, zbog velikog sadržaja masti, daleko kaloričnije – sadrži oko 358 kcal na 100 g.
Porcija za odraslu osobu - 290 g
Energetska vrednost porcije - 400 kcal
Natrijum - 820 mg
Masti - 16 g
Masti (%) - 29 %
Zasićene masti - 5 g
Holesterol - 212 mg
Belančevine - 14 g
Belančevine (%) - 11 %
Ugljeni hidrati - 75 g
Ugljeni hidrati (%) - 60 %
Vlakna - 12 g
Porcija za odraslu osobu - 145 g
Energetska vrednost porcije - 200 kcal
Natrijum - 410 mg
Masti - 8 g
Masti (%) - 14.5 %
Zasićene masti - 2.5 g
Holesterol - 106 mg
Belančevine - 7 g
Belančevine (%) - 5.5 %
Ugljeni hidrati - 37.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 30 %
Vlakna - 6 g