Toggle Navigation

 

Jaja u povrtnom sosu

Pored toga što se masti, belančevine i ugljeni hidrati u ovom obroku nalaze u idealnom međusobnom odnosu, on obiluje i dijetnim vlaknima, neophodnim između ostalog i za optimalan rad organa za varenje. Ovaj obrok možemo preporučiti svima.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti na kockice iseckan crni luk.

Dodati konkase isečenu šargarepu, malo propržiti i dodati usitnjeni paradajz. Kuvati 15-ak minuta, pa dodati iseckan beli luk, žalfiju, ruzmarin i peršun.

Uliti pavlaku za kuvanje, posoliti i pobiberiti.

Prethodno obarena jaja staviti u topao sos i servirati. Poslužiti uz ražani hleb. 

 

Energetska vrednost jaja iznosi prosečno 147 kcal na 100 g. Prosečno jaje teži oko 50 g i sastoji se od ljuske i belanca i žumanca. Dve trećine težine jajeta odlazi na belance koje ima svega oko 50 kcal u 100 g, dok je žumance, zbog velikog sadržaja masti, daleko kaloričnije – sadrži oko 358 kcal na 100 g.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 290 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Natrijum - 820 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 212 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 75 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 145 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 410 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 106 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 37.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g crnog luka
    • 150 g šargarepe
    • 400 g paradajza
    • 4 barena jaja
    • 2 čena belog luka
    • žalfija
    • ruzmarin
    • peršunov list
    • 100 ml pavlake za kuvanje
    • biber
    • so
    • 2 kašike maslinovog ulja