Toggle Navigation

 

Čorba od karfiola

List peršuna je jedan od najbogatijih prirodnih izvora moćnog antioksidansa, vitamina C. Pogodan je za zamrzavanje, a sušenjem gubi aromatičnost. Dok je svež, treba ga oprati, lišće očupkati i pažljivo posušiti. Složiti u kutiju za zamrzavanje i brzo zamrznuti. Sledećeg dana treba ga prepakovati u kese za zamrzavanje.

Plativoo
Priprema

Iseckati crni luk i kratko ga prodinstati na ulju.

Dodati cvetove karfiola, preliti bujonom, pobiberiti i kuvati na laganoj vatri oko 20 minuta. Pred kraj kuvanja čorbu zgusnuti brašnom razmućenim sa mlekom.

Gotovu čorbu od karfiola servirati u tanjir, posuti iseckanim svežim peršunom i poslužiti toplu.

 

Kada kupujete crni luk birajte čvrste glavice sa pripijenom ljuskom. Čuvajte ga na tamnom i prozračnom mestu, po mogućstvu u mrežastim korpama kako bi vazduh mogao da cirkuliše. Nemojte ga držati pored krompira jer će izgubiti vlažnost i brže se pokvariti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 531 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 6 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 112.5 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 265.5 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g karfiola
    • 100 g crnog luka
    • 2 kašike ulja
    • 1 kašika brašna
    • 1 l bujona
    • 100 ml obranog mleka
    • peršunov list
    • biber