Toggle Navigation

 

Čorba od džigerice

Iako sadrži velike količine holesterola, džigerica ima prednost u ishrani anemičnih osoba jer predstavlja najbolji nutritivni izvor hem gvožđa. Hem gvožđe je oblik gvožđa koji se u ljudskom organizmu najbolje prihvata i najviše iskoristi.

Plativoo
Priprema

Crni i beli luk sitno iseckati i prodinstati na ulju. Džigericu iseći na manje komade, dodati u luk i izdinstati.

Preliti bujonom, posoliti, pobiberiti i kuvati na laganoj vatri oko 20 minuta.

Zgusnuti čorbu brašnom razmućenim sa malo vode, promešati i kuvati još 2-3 minute.

Po ukusu čorbu začiniti vinom i posuti iseckanim peršunovim listom.

Čorbu od džigerice servirati kao toplo predjelo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 419 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 233 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 209.5 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 116.5 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 ml bujona
    • 1 glavica crnog luka
    • 2 čena belog luka
    • 1 kašika brašna
    • 100 ml crnog vina
    • 2 kašike ulja
    • biber
    • 600 g pileće džigerice
    • 1 kašičica iseckanog peršuna
    • so,