Avokado oljuštiti, preseći na pola, izvaditi košticu i isprskati sa malo soka od limuna da ne bi izgubio svežu zelenu boju.
Beli luk, čeri paradajz i svežu zelenu papriku sitno iseckati i staviti u činiju. Dodati iseckan avokado, začiniti, dodati kiselu pavlaku i lagano promešati.
Salatu servirati uz integralni hleb
Avokado je bogat vodom, masnoćama, belančevinama, ugljenim hidratima, vitaminima, mineralima i elementima u tragovima. Kao prava mala riznica puna vrednih sastojaka, avokado godi celokupnom organizmu, a naročito srcu i krvotoku.
Porcija za odraslu osobu - 280 g
Energetska vrednost porcije - 350 kcal
Natrijum - 780 mg
Masti - 12 g
Masti (%) - 19 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 30 mg
Belančevine - 15 g
Belančevine (%) - 11 %
Ugljeni hidrati - 97 g
Ugljeni hidrati (%) - 70 %
Vlakna - 14 g
Porcija za odraslu osobu - 140 g
Energetska vrednost porcije - 175 kcal
Natrijum - 390 mg
Masti - 6 g
Masti (%) - 9.5 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 15 mg
Belančevine - 7.5 g
Belančevine (%) - 5.5 %
Ugljeni hidrati - 48.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 35 %
Vlakna - 7 g