Toggle Navigation

 

Torta sa malinama

Malina, bobičasto voće osim što je ukusna je i veoma zdrava. Brojnim ispitivanjima utvrđeno je da se svi delovi biljke mogu uptorebljavati.

Plativoo
Priprema

Razdvojiti belanca od žumanaca. Ulupati šaum, a u žumanca sipati sok od otpljenih višanja i malina, dodati brašno, 100 g šećera, prašak za pecivo i mleko.

Spojiti smesu sa šaumom i izliti u kalup obložen papirom za pečenje.

Peći na 180*C, oko 15 min. Gotovu ohlađenu koru podeliti na dva dela.

Umutiti slatku pavlaku sa šećerom i dodati kiselu pavlaku. 

Prvu koru premazati trećinom fila, poređati maline, premazati sa još malo fila i preklopiti sa drugom korom.

Premazati ostatkom fila, poređati višnje i ukrasiti tortu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 14 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 87 mg

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Natrijum - 139 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 43.5 mg

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Natrijum - 69.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 4 jaja
    • 4 kašike brašna
    • 100 ml mleka
    • 1 prašak za pecivo
    • 300 g šećera
  • Fil:
    • 300 g malina
    • 300 g višanja
    • 700 ml slatke pavlake
    • 700 g kisele pavlake