Toggle Navigation

 

Sorbet od lubenice

Lubenica je veoma zdravo povrće, koje procentualno u svom sastavu sadrži najviše vode. S obzirom da je veoma slatka, najviše se konzumira kao poslastica, zbog čega je skoro svi svrstavaju u voće.

Plativoo
Priprema

Srce lubenice iseći na manje komade, staviti u blender i miksirati. Dodati šećer u parhu, vodku, sok od limuna i vodu. Lagano izmutiti, sipati masu u dublju činiju i staviti da se zamrzne. Povremeno mešati da se dobiju kristali od zaleđene mase. Servirati sorbe od lubenice u činijice i ukrasiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 1 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 1 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 1 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 98 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 107.5 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 0.5 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 0.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 0.5 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g lubenice (samo crveni deo)
    • sok od jednog limuna
    • 200 g šećera u prahu
    • 15 ml vodke
    • 400 ml vode