Toggle Navigation

 

Šne nokle

Poslastica čiji miris i ukus nas vraća u kuhinje naših baka, zbog čega samo ponekad možemo da „zažmurimo“ na činjenicu da sadrži znatnu količinu holesterola.

Plativoo
Priprema

Skuvati mleko. Žumanca i šećer i vanil šećer penasto umutiti, dodati gustin i skuvati u vrelom mleku dok se masa ne zgusne. Belanca ulupati u čvrsti sneg i kašikom stavljati u kipuću vodu. Loptice kratko kuvati, a zatim ih okrenuti na drugu stranu. Izvaditi ih i ocediti. Smesu sipati u činijice i u krem poređati loptice belanaca.

Umesto kristalnog vanil-šećera možete dodati ekstrakt Bourbon vanilije. Kada se orhideje, čiji je plod vanilija, uzgajaju izvan prirodnog staništa, moraju se veštački oprašivati pa se tako dobijena verzija naziva Bourbon vanilija.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 155 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 183 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 112.5 kcal

Natrijum - 77.5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 91.5 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 5 jaja
    • 1 l obranog mleka
    • 100 g šećera
    • vanil-šecer
    • 1 kašika gustina
Ključne reči:
jaja mleko šecer vanil šecer