Toggle Navigation

 

Rolat sa pekmezom

Samo manji deo kajsija se pojede u svežem stanju, većina se koristi sušena, konzervisana, prerađena. Kajsije sadrže vitamine A i C i dobar su izvor kalijuma, a sušene kajsije sadrže veću koncentraciju beta-karotena i niacina od svežih.

Plativoo
Priprema

Penasto mutiti belanca sa šećerom dok masa ne postane čvrsta. Smanjiti brzinu miksera i dodavati jedno po jedno žumance i vodu. Isključiti mikser, dodati brašno i rendanu koru od limuna i kašikom izmešati smesu.

Razliti koru u pripremljen kalup i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta, bez otvaranja rerne.

Koru izvaditi iz rerne, uviti u vlažnu pamučnu krpu, uviti u rolat i ohladiti.

Odviti koru, premazati pekmezom od kajsija, uviti rolat i ostaviti da se stegne.

Rolat iseći na manje šnite i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 9 %

Masti - 1 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 42 mg

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 79 %

Natrijum - 13 mg

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 17.5 g

Energetska vrednost porcije - 37.5 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 6 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 21 mg

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 39.5 %

Natrijum - 6.5 mg

Vlakna - 0 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 jajeta
    • 4 kašike šećera
    • 4 kašike brašna
    • 4 kašike vode
    • rendana kora jednog limuna
    • 200 g pekmeza od kajsija