Umutiti margarin i šećer, dodati jaja, vanil-šećer, rogač, brašno, suvo grožđe i prašak za pecivo.
Dobro umutiti, razliti masu u pripremljenu tepsiju i peći u rerni na 200*C, oko 25 minuta.
Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu, iseći kocke i servirati.
Rogač je hrana iz biblijskih vremena – smatra se da se njome hranio Jovan Krstitelj, pa se plod rogača naziva „hlebom Jovana Krstitelja“. Danas se, osim kao zamena za kakao i kafu, rogač koristi i kao prehrambeni aditiv (E410) - zgušnjivač i stabilizator u raznovrsnim prehrambenim proizvodima.
Porcija za odraslu osobu - 50 g
Energetska vrednost porcije - 175 kcal
Natrijum - 90 mg
Masti - 3 g
Masti (%) - 16 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 32 mg
Belančevine - 3 g
Belančevine (%) - 6 %
Ugljeni hidrati - 39 g
Ugljeni hidrati (%) - 78 %
Vlakna - 6 g
Broj osoba - 20
Porcija za odraslu osobu - 25 g
Energetska vrednost porcije - 87.5 kcal
Natrijum - 45 mg
Masti - 1.5 g
Masti (%) - 8 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 16 mg
Belančevine - 1.5 g
Belančevine (%) - 3 %
Ugljeni hidrati - 19.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 39 %
Vlakna - 3 g
Broj osoba - 10