Toggle Navigation

 

Rogač kocke

Rogač je bogat izvor vitamina i minerala (naročito kalcijuma), kao i nekih elemenata u tragovima. Masnoće se u njemu pojavljuju samo u neznatnim količinama, dok su od ugljenih hidrata zastupljeni fruktoza, pektin i lignin. Pektin i lignin su veoma značajni jer imaju sposobnost da vezuju holesterol u crevima, čime olakšavaju njegovo izbacivanje iz organizma i utiču na smanjenje njegove vrednosti u krvi.

Plativoo
Priprema

Umutiti margarin i šećer, dodati jaja, vanil-šećer, rogač, brašno, suvo grožđe i prašak za pecivo.

Dobro umutiti, razliti masu u pripremljenu tepsiju i peći u rerni na 200*C, oko 25 minuta.

Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu, iseći kocke i servirati.

 

Rogač je hrana iz biblijskih vremena – smatra se da se njome hranio Jovan Krstitelj, pa se plod rogača naziva „hlebom Jovana Krstitelja“. Danas se, osim kao zamena za kakao i kafu, rogač koristi i kao prehrambeni aditiv (E410) - zgušnjivač i stabilizator u raznovrsnim prehrambenim proizvodima.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 90 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 32 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 78 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba - 20

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 87.5 kcal

Natrijum - 45 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 16 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba - 10

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 3 jaja
    • 60 g margarina
    • 300 g šećera
    • 250 g rogača
    • 2 vanil-šecera
    • 200 g brašna
    • 100 g suvog grožđa
    • 1 prašak za pecivo
Ključne reči:
rogač margarin suvo grožđe jaja