Toggle Navigation

 

Pijani mafini sa grožđicama

Za razliku od svežeg, suvo grožđe sadrži manje vitamina C, ali je bogato antioksidantima, ima nizak sadržaj natrijuma i nema holesterola.

Plativoo
Priprema

Suvo grožđe potopiti 24 sata ranije u liker od čokolade i ostaviti da odstoji.

Penasto umutiti margarin sa šećerom, a zatim dodati preostale sastojke: jaje, kakao, brašno sa praškom za pecivo, mleko i vodu.

Suvo grožđe izvaditi iz likera i procediti. U umućenu smesu za mafine dodati pijane grožđice, promešati varjačom i sjediniti smesu.

Razliti u kalup premazan margarinom, staviti u rernu zagrejanu na 180°C i peći mafine oko 25 minuta.

Gotove mafine izvaditi iz kalupa, posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 8 %

Masti - 5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 18 mg

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 72 %

Natrijum - 155 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 9 mg

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Natrijum - 77.5 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g suvog grožda
    • 250 g pšeničnog brašna
    • 100 ml mleka
    • 100 ml vode
    • 100 g margarina
    • 100 g šećera
    • 30 g kakaa
    • 1 jaje
    • 1 prašak za pecivo
    • 50 ml likera od čokolade