Toggle Navigation

 

Kuglice od smokava

Suve smokve imaju nizak glikemijski indeks jer sadrže složene ugljene hidrate koji se duže i sporije razgrađuju na proste šećere, sporije utiču na uvećanje koncentracije šećera u krvi i postupno povećavaju izlučivanje insulina. Time omogućuju oslobađenje energije u dužem vremenskom periodu.

Plativoo
Priprema

Sitno iseckati smokve, bademe i suvo grožđe. šećer ušpinovati sa malo vode, dodati polovinu mlevenih oraha i isečeno suvo voće. Sve dobro promešati. Praviti kuglice i uvaljati ih u ostatak mlevenih oraha. Staviti u korpice.
Suve smokve duže će ostati sveže i ukusne, sa očuvanim prvobitnim svojstvima, ukoliko ih čuvate na hladnom i mračnom mestu ili ih stavite u frižider. Treba da budu dobro umotane kako bi se sprečilo njihovo isušivanje (tada postaju tvrde, suve, a time i manje ukusne).
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Natrijum - 5 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 41 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 2.5 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 20.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g suvih smokava
    • 300 g mlevenih oraha
    • 100 g suvog grožda
    • 100 g badema
    • 180 g šećera