Toggle Navigation

 

Krempita torta sa malina želeom

Zalogaji koji se pamte.

Plativoo
Priprema

Lisnato testo razviti oklagijom na dimenzije okruglog kalupa. Kalup premazati, staviti testo, izbockati viljuškom i koru peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta. 

Odvojiti žumanca od belanaca. Ulupati čvrst sneg od belanaca i 5 kašika šećera.

U činiju staviti prah za puding od vanile, brašno, žumanca i gustin i razmutiti sa 250 ml mleka. Preostalu količinu mleka (500 ml), sipati u šerpu, dodati 5 kašika šećera, promešati i zagrejati. U zagrejano mleko dodati razmućen puding i uz neprekidno mešanje skuvati fil. U vreo fil dodati umućena belanca, brzo promešati i sjediniti fil.

Fil premazati preko kore i staviti u frižider da se ohladi.

U šerpu sipati 300 ml vode, dodati šećer (200 g) i maline, promešati i kuvati 5 minuta. Želatin rastopiti sa malo vode, dodati u maline, promešati i ostaviti žele da se ohladi.

Hladan žele preliti preko torte i ostaviti na hladnom da se stegne.

Slatku pavlaku ulupati u šlag. Ohlađ‹enu tortu izvaditi iz kalupa, dekorisati šlagom i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 10 %

Masti - 10 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 56 mg

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Natrijum - 116 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 57.5 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 28 mg

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Natrijum - 58 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 200 g lisnatog testa
  • Krem 1:
    • 4 jajeta
    • 10 kašika šećera
    • 2 kašike pudinga od vanile
    • 1 kašika brašna
    • 2 kašike gustina
    • 750 ml mleka
  • Krem 2:
    • 300 g malina
    • 300 ml vode
    • 200 g šećera
    • 2 kesice želatina
    • 200 ml slatke pavlake