Umutiti belanca sa šećerom, dodati otopljen margarin, lagano umešati brašno i kakao.
Koru peći u nauljenom i pobrašnjenom kalupu za torte 15 minuta na 200*C.
Zatim izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Zagrejati mleko, dodati kesten pire i čokoladu, pa skuvati.
Kada se masa ohladi, dodati umućen margarin i rum i promešati.
Fil premazati preko kore i dekorisati tortu rendanom čokoladom i šlagom. Dobro ohladiti tortu.
U kulinarstvu se plod pitomog kestena koristi kuvan ili pečen, a u nekim krajevima služi za pripremu slanih specijaliteta. Kesten pire je omiljena poslastica, te je stoga čest sastojak u pripremi, kolača, torti, kuglica....
Porcija za odraslu osobu - 65 g
Energetska vrednost porcije - 200 kcal
Natrijum - 105 mg
Masti - 13 g
Masti (%) - 58 %
Zasićene masti - 4 g
Holesterol - 1 mg
Belančevine - 2 g
Belančevine (%) - 5 %
Ugljeni hidrati - 17 g
Ugljeni hidrati (%) - 37 %
Vlakna - 1 g
Porcija za odraslu osobu - 32.5 g
Energetska vrednost porcije - 100 kcal
Natrijum - 52.5 mg
Masti - 6.5 g
Masti (%) - 29 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 0.5 mg
Belančevine - 1 g
Belančevine (%) - 2.5 %
Ugljeni hidrati - 8.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %
Vlakna - 0.5 g