Toggle Navigation

 

Damen kapric (ženske ćudi)

Damen kapric, stari madjarski kolač koji već 50 godina postoji među čuvenim i tradicionalnim poslasticama.

Plativoo
Priprema

Umutiti penasto žumanca i šećer. Dodati mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Sipati smesu u dublju tepsiju i kratko ispeći u rerni na 180*C. 

Belanca i šećer umutiti u čvrst šaum. 

Izvaditi tepsiju, premazati pekmezom, posuti orasima i premazati šaumom. 

Vratiti u rernu da se zapeče, odnosno šaum prosuši. 

Ohladiti kolač, iseći na kocke i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 8 %

Masti - 10 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 64 mg

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Natrijum - 58 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 27.5 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Masti - 5 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 32 mg

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Natrijum - 29 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 6 žumanaca
    • 6 kašika šećera
    • 6 kašika brašna
    • 3 kašike mleka
    • 3 kašike ulja
    • praška za pecivo
  • Premaz:
    • 250 g pekmeza od kajsija
    • 200 g mlevenih oraha
  • Šne:
    • 6 belanaca
    • 7 kašika šećera