Toggle Navigation

 

Čokoladna torta sa bademom

Upotreba badema u kulinarstvu je raznovrsna, od glavne namirnice za pripremanje kolača i drugih poslastica do začina za supe, mesa, ribu i pirinač.

Plativoo
Priprema

Od 4 jaja odvojiti belanca od žumanaca. U žumanca dodati šećer i mutiti dok se ne rastopi, a zatim dodati mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dodati 200 g mlevenog badema i šne od belanaca i pažljivo promešati.

Smesu razliti u kalup obložen papirom za pečenje i peći koru u rerni zagrejanoj na 180*C oko 25 minuta.

Za to vreme na pari rastopiti 75 g margarina, 150 g čokolade i gustin. Skloniti sa vatre, dodati jedno po jedno žumance i promešati. Umutiti 400 ml slatke pavlake, sjediniti je uz neprekidno mešanje sa smesom od čokolade, dodati preostalu količinu badema i fil dobro promešati. Fil ostaviti u frižider da se ohladi.

Gotovu koru ohladiti i preseči na dva dela. Premazati donju koru filom, preklopiti drugom korom i tortu ostaviti da se hladi.

Rastopiti na pari preostali margarin, čokoladu i slatku pavlaku, malo prohladiti i glazurom premazati tortu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 8 %

Masti - 39 g

Masti (%) - 69 %

Zasićene masti - 14 g

Holesterol - 141 mg

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Natrijum - 174 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 62.5 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Masti - 19.5 g

Masti (%) - 34.5 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 70.5 mg

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 11.5 %

Natrijum - 87 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 4 jaja
    • 4 kašike šećera
    • 75 ml mleka
    • 4 kašike brašna
    • 1 prašak za pecivo
    • 200 g mlevenog badema
  • Fil:
    • 75 g margarina
    • 150 g čokolade za kuvanje
    • 3 kašike gustina
    • 4 žumanca
    • 400 ml slatke pavlake
    • 200 g mlevenog badema
  • Glazura:
    • 75 g margarina
    • 150 g čokolade za kuvanje
    • 50 ml slatke pavlake