Toggle Navigation

 

Čokoladna badem torta

Badem je namirnica bogata antioksidansima, vitaminom E, magnezijumom, kalcijumom, biljnim vlakanima i proteinima. Posebno treba istaći minerale koji su neophodni za zdravlje kostiju, kao što su kalcijum, magnezijum, mangan i fosfor, zbog čega je veoma dobar za prevenciju osteoporoze.

Plativoo
Priprema

Želatin razmutiti sa malo vode i ostaviti da odstoji.

Čokoladu otopiti u šerpici, dodati rum i ostaviti da se prohladi.

Umutiti biljnu pavlaku u dubljoj činiji. Sjediniti sir sa želatinom, dodati otopljenu čokoladu i pomešati sa umućenom pavlakom. Izmiksati sve sastojke, dodati borovnice i lagano promešati.

Bademe iseckati i posuti po dnu kalupa, a deo celih badema ostaviti za ukrašavanje.

Preko badema rasporediti pripremljen krem, posuti celim bademima i ostaviti da se torta dobro ohladi. Ukrasiti po želji i servirati.

 

S obzirom na to da bademi imaju veliki udeo masnoća, jako je važno čuvati ih na primeren način kako ne bi užegli. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom, hladnom i suvom mestu. Ukoliko ih čuvate u frižideru, svežina badema će se održati i nekoliko meseci, a ukoliko ih zamrznete i do godinu dana.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 50 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 107.5 kcal

Natrijum - 25 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 240 g sitnog sira od obranog mleka
    • 180 g badema
    • 200 g čokolade
    • 20 ml ruma
    • 200 g šećera u prahu
    • 1 kesica želatina
    • 400 g borovnica
    • 400 ml slatke pavlake