Toggle Navigation

 

Bajadera sa rižom

Ekspandirani pirinač je u nekim zemljama osnovni sastojak tradicionalnog doručka od žitarica. Birajte onaj koji ne sadrži veštačke boje, arome ili konzervanse. Obogaćen vitaminima i gvožđem, ekspandirani pririnač je lagana i lako probavljiva namirnica, visoke nutritivne vrednosti.

Plativoo
Priprema

Jaja i šećer umutiti penasto i zagrejati na tihoj vatri, dok se šećer ne istopi.

Dodati margarin i čokoladu i mešati dok se ne rastope.

Zatim dodati mleveni keks i ekspandirani pirinač.

Pravougaonu tepsiju malo nauljiti, istresti smesu, izravnati rukama i ostaviti da se ohladi.

Preliti glazurom od čokolade, ostaviti da se stegne i iseći na kocke.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 122 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 17.5 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Natrijum - 61 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 5.5 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 2 jaja
    • 300 g šećera
    • 150 g čokolade
    • 250 g margarina
    • 300 g mlevenog keksa
    • 100 g ekspandiranog pirinča
  • Glazura:
    • 100 g čokolade
    • 3 kašike ulja