Toggle Navigation

 

Voćni jogurt sa jagodama i suvim voćem

Suvo voće je vrlo poželjno, jer istovremeno predstavlja izdašan izvor kalorija i različitih zaštitnih sastojaka. Spada u vrlo zdravu hranu, u kojoj su sve hranljive materije višestruko koncentrisane, dok se energetska vrednost povećava između šest i deset puta, zavisno o kojoj vrsti je reč. U našem podneblju u upotrebi su najčešće suve šljive, smokve, jabuke, kruške, kajsije, grožđe, mada se sve više navikavamo i na egzotične vrste kao što su urme, ananas, banane, papaja...

Plativoo
Priprema

Suvo voće iseckati na sitne kockice. Jagode izmiksati, dodati šećer i gustin i kuvati dok se ne zgusne. Kad se krem ohladi, dodati iseckano suvo voće, kiselo mleko i jogurt. Promešati, razliti u čaše i do služenja držati u frižideru

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 72 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 3 %

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 85 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 102.5 kcal

Natrijum - 36 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 1.5 %

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 42.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

6

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g jagoda
    • 200 g šnicle ćuređeg belog mesa
    • 200 ml kiselog mleka
    • 400 ml jogurta
    • 100 g šećera