Toggle Navigation

 

Voćni hleb

Suve kajsije su bogate beta karotinom, pa se preventivno koriste kod kancera, i kao veoma snažan antioksidant sprečavaju stvaranje plaka u arterijama, što dovodi do kardiovaskularnih oboljenja. Bogate su kalijumom koji održava ravnotežu tečnosti u organizmu i normalizuje krvni pritisak i srčanu funkciju. Bor doprinosi sprečavanju osteoporoze i preporučuje se ženama u menopauzi, a gvožde kojim su bogate od velike je važnosti za formiranje crvenih krvnih zrnaca.

Plativoo
Priprema

U činiju staviti brašno, jaja, puter, prašak za pecivo, šećer, vanil šećer, so, sok od limuna, rum, suvo grožđe i sitno iseckane suve kajsije.

Umesiti testo i kad se počne odvajati od zidova posude, staviti ga na radnu površinu i blago premesiti.

Staviti u tepsiju premazanu uljem i peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 20 minuta. Potom sniziti temperaturu na 180*C i nastaviti sa pečenjem sve dok hleb ne dobije zlatno žutu boju.

Voćni hleb ohladiti i poslužiti uz slatki obrok.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Natrijum - 334 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 91 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 53 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 167 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 45.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 26.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 0.5 g

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 jaja
    • 110 g šećera
    • 1 kesica vanil šećera
    • so
    • 1 kašika ruma
    • sok jednog limuna
    • 110 g putera
    • 250 g brašna
    • 1 kašicica praška za pecivo
    • 50 g suvog grožda
    • 50 g suvih kajsija