Svež kvasac razmrviti, posuti sa malo šećera, preliti vodom i ostaviti da nabubri.
U činiju staviti brašno, margarin, so, ulje, pripremljen kvasac i dolivati potrebnu količinu vode da bi se umesilo testo. Umesiti srednje meko testo. Formirati loptu od testa, premazati sa malo ulja, pokriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči. Testo premesiti i podeliti na 4 lopte i ostaviti da se još malo odmara.
Kalup obložiti papirom za pečenje. Kada testo ponovo naraste, jednu loptu testa staviti u sredinu kalupa, od druge dve napraviti veliku pletenicu, a od poslednje malu pletenicu i 4 loptice. Formirati slavski kolač – oko lopte od testa uplesti veliku pletenicu, a na gornji deo kolača staviti malu pletenicu i 4 loptice od testa ( napraviti i ukrase za kolač od brašna i vode – umesiti tvrdo testo i iz njega izrezati pečate i ptičice, klas žita, grozd ili knjigu i poređati na kolač).
Ostaviti kolač da naraste još sat vremena a zatim ga premazati vodom, poređati ukrase i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200*C. Posle 20 minuta sniziti temperaturu za 20*C i nastaviti sa pečenjem dok slavski kolač ne porumeni.
Porcija za odraslu osobu - 100 g
Energetska vrednost porcije - 380 kcal
Natrijum - 70 mg
Masti - 15 g
Masti (%) - 34 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 7 g
Belančevine (%) - 7 %
Ugljeni hidrati - 58 g
Ugljeni hidrati (%) - 59 %
Vlakna - 2 g
Porcija za odraslu osobu - 50 g
Energetska vrednost porcije - 190 kcal
Natrijum - 35 mg
Masti - 7.5 g
Masti (%) - 17 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 3.5 g
Belančevine (%) - 3.5 %
Ugljeni hidrati - 29 g
Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %
Vlakna - 1 g