Toggle Navigation

 

Slani rolat sa šunkom

Prašak za pecivo ne sme da dođe u neposredan dodir sa tečnošću, jer će u suprotnom njegovo dejstvo narastanja prevremeno da se aktivira. Čim brašno i eventualno mleko dodate u testo, mutite samo kratko, jer će u suprotnom nastati neravnomerno rastresanje testa (mehuri od mućenja ili vazdušne rupe u kori).

Plativoo
Priprema

Odvojiti žumanca i belanca u posebne posude. Belanca umutiti u čvrst sneg, a žumanca penasto umutiti uz postepeno dodavanje preostalih sastojka: brašna, vode, ulja, praška za pecivo i soli. U umućenu smesu od žumanaca dodati belanca, pažljivo varjačom promešati i smesu staviti u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Koru peći u rerni zagrejanoj na 200°C (bez otvaranja rerne) oko 15 minuta. Koru staviti na vlažnu pamučnu krpu i uviti kao rolat.

U činiju staviti sitan sir, kiselu pavlaku, margarin, sitno iseckanu barenu šunku i kisele krastavce, dobro izmešati i napraviti nadev.

Rolat odviti iz krpe, premazati nadevom i zatim ponovo zaviti u rolat. Ostaviti na hladnom da se stegne.

Slani rolat sa šunkom i krastavcima premazati sitnim sirom, posuti rendanim parmezanom i iseći na šnite.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 145 kcal

Natrijum - 423 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 66 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 71 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 72.5 kcal

Natrijum - 211.5 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 35.5 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 2 g

Ugljeni hidrati (%) - 6.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 5 jaja
    • so
    • 1 prašak za pecivo
    • 2 kašike ulja
    • 75 g pšeničnog brašna
    • 3 kašike vode
  • Nadev:
    • 300 g sitnog sira
    • 200 g kisele pavlake
    • 100 g kiselih krastavaca
    • 100 g margarina
    • 250 g barene šunke
    • 100 g trapista