Toggle Navigation

 

Slani kolač (torta) sa pršutom

U sastavu obroka se nalaze namirnice koje u svom sastavu već imaju značajnu količinu soli (pršuta i masline), tako da je poželjno da ne koristite so prilikom pripreme obroka. O tome naročito treba da vode računa oboleli od povišenog krvnog pritiska, bubrežnih bolesti i trudnice sklone otocima.

Plativoo
Priprema

U brašno dodati prašak za pecivo, 150 g sitnog sira, 1 jaje, ulje i posoliti po želji. Umesiti testo i staviti u kalup obložen papirom za pečenje.

Testo ravnomerno rasporediti po kalupu i podići ivice uz obod kalupa.

Poređati polovinu potrebne količine maslina. Umutiti jaja sa preostalim sirom, posoliti i preliti polovinom količine preko maslina. Zatim poređati pršutu, preliti preostalom količinom umućene smese od sira i poređati kolutove paradajza i mocarele.

Na kraju dodati preostalu količinu maslina, posuti sitno iseckanim svežim bosiljkom i peći u rerni zagrejanoj na 170*C oko 40 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 468 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 61 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 52 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Natrijum - 234 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 30.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 26 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

70 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 prašak prašak za pecivo
    • 400 g sitnog sira
    • 4 jaja
    • 150 ml ulja
    • 2 kašicice soli
    • 200 g crnih maslina bez koštice
    • 150 g tanko secene pršute
    • 150 g mocarele
    • 2 veca paradajza
    • svež bosiljak
    • 200 g brašna