Toggle Navigation

 

Rolovani hleb sa suvim vratom

Parmezan je jedan od najpoznatijih sireva iz porodice "grana", tvrdih sireva zrnaste strukture. Parmezan dolazi iz Parme i pokrajine "Emilia". Ime parmigiano ili parmezan postalo je sinonim za sve talijanske tvrde sireve svuda u svetu. Dobija na ceni starenjem jer mu ukus postaje još jači.

Plativoo
Priprema

Kvasac posuti šećerom i mlakim mlekom, ostaviti da uskisne, dodati brašno, ulje, posoliti i umesiti testo. Premesiti na radnoj površini i ostaviti na toplom mestu 40 minuta da se udvostruči.

Razviti oklagijom na pravougaonik, premazati kiselom pavlakom, posuti parmezanom i poređati listiće suvog vrata. Uviti testo u rolat a zatim iseći na komade debljine 3 cm. Ređati, jedan uz drugi, u kalup obložen papirom za pečenje.

Premazati umućenim jajetom, posuti preostalim parmezanom i svežim ruzmarnom i ostaviti još pola sata na toplom mestu.

Hleb peći u rerni zagrejanoj na 180*C, oko 40 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 308 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 27 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 137.5 kcal

Natrijum - 154 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 13.5 mg

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 700 g brašna
    • 1 kašika soli
    • 1 kašika šećera
    • 50 g svežeg kvasca
    • 150 ml mleka
    • 75 ml ulja
    • 180 g kisele pavlake
    • 200 g tanko sečenog suvog vrata
    • 100 g parmezana
    • svež ruzmarin
    • 1 jaje