Toggle Navigation

 

Pogačice od griza

Pšenični griz ili krupica, izrađuje se u različitim veličinama zrna, pa prema finoći razlikujemo grub, srednji i fini griz, a po sastavu griz od tvrde i meke pšenice. Od griza se daljom meljavom dobija oštro brašno koje se često koristi u poslastičarstvu za izradu biskvita, keksa, pita i kremova

Plativoo
Priprema

Skuvati griz u mleku. Posoliti, dodati polovinu rendanog trapista, mast i promešati. Skloniti sa vatre i uz stalno mešanje dodavati jedno po jedno žumance.

Pripremljenu masu od griza izručiti na pokvašenu dasku, rastanjiti na debljinu 1 cm i ostaviti da se ohladi.

Okruglom modlicom vaditi pogačice i poređati u pripremljenu tepsiju. Pogačice posuti preostalim trapistom i peći u rerni zagrejanoj na 220°C, oko 15 minuta, dok ne porumene.

Pogačice od griza servirati i poslužiti tople.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Natrijum - 45 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 58 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 27 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 35 kcal

Natrijum - 22.5 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 13.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 3.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 130 g pšeničnog griza
    • 500 ml mleka
    • 100 g rendanog trapista
    • so
    • 80 g masti
    • 3 žumanceta