Toggle Navigation

 

Pogača sa maslinama (posno)

Visoko vredna oleinska masna kiselina koja može da snizi nivo holesterola, u maslinama je zastupljena sa čak 75% ukupnih masti. U kombinaciji sa vitaminom E koji je glavni telesni antioksidans, masline imaju zaštitno dejstvo na ćelije.

Plativoo
Priprema

Testo rastanjiti oklagijom, staviti u tepsiju i ostaviti da malo odstoji na toplom mestu.

Preko testa staviti punjene masline, premazati maslinovim uljem i peći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200*C.

Izvaditi pogaču, ponovo je premazati uljem, posuti morskom soli, a zatim vratiti u rernu i peći jo 10 minuta.

Pogaču ohladiti i iseći na manju parčad. Servirati uz tunjevinu i sok od jabuke.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 600 kcal

Natrijum - 760 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 16 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 82 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 380 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 8 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g testa (gotovo hlebno testo)
    • 200 g zelenih maslina punjenih paprikom
    • 300 g konzervirane tunjevine
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • morska so
    • 800 ml soka od jabuke