Toggle Navigation

 

Pijane pogačice sa čvarcima

Kim je jedan od najranije korišćenih začina u Evropi. Koriste se sušeni plodovi koji se dodaju u jela od kelja, kiselog kupusa, krompira i cvekle; dobro se slaže uz jela od mesa, sireve, supe i sosove, a omiljen je kao začin uz hleb i razne vrste peciva.

Plativoo
Priprema

Pomešati brašno sa praškom za pecivo, solju i biberom, dodati kvasac, ulje, jaje, mileram i rakiju. Uz dolivanje mlake vode umesiti glatko i elastično testo. Ostaviti da odstoji na toplom oko 10 minuta.

Usitnjene čvarke pomešati sa margarinom i premazivati rastanjeno testo. Postupak ponavljati dok se čvarci ne potroše.

Ostaviti na toplom mestu oko pola sata, a zatim testo razvući oklagijom, praviti pogačice i poređati u tepsiju.

Premazati umućenim žumancetom, posuti kimom i ostaviti 10 minuta.

Pogačice peći u zagrejanoj rerni dok ne porumene.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 50 kcal

Natrijum - 77 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 60 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 22 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 17.5 g

Energetska vrednost porcije - 25 kcal

Natrijum - 38.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g pšeničnog brašna
    • 1 kašicica soli
    • 1 kašicica šećera
    • 1 suvi kvasac
    • 100 ml tople vode
    • 50 ml ulja
    • 100 ml milerama
    • 1 jaje
    • 1 kašike domaće rakije
    • 250 g čvaraka
    • 25 g margarina
    • biber
    • kim