Toggle Navigation

 

Krompir kiflice sa šunkom

Krompir predstavlja gotovo kompletnu namirnicu. Iako sa visokim sadržajem vode (oko 80%), u 100 g sveže namirnice ima oko 2 g belančevina i oko 18 g ugljenih hidrata, od toga najveći deo skroba. Značajan je izvor vitamina C te je izuzetno značajan kulinarski način pripreme krompira - kuvanjem u ljusci se očuva najveći deo njegovog hranljivog blaga.

Plativoo
Priprema

Kuvani krompir ispasirati, dodati margarin, brašno i so i umesiti glatko testo. Testo staviti u frižider da se ohladi, oko 20 minuta. Prašku šunku sitno iseckati, pomešati sa kiselom pavlakom i pripremiti nadev. Testo podeliti na dva dela, razvući oklagijom i iseći na trouglove. Napuniti nadevom, uviti kiflice i poređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Premazati kiflice žumancetom i peći u rerni zagrejanoj na 220°C oko 30 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 230 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 59 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 32.5 g

Energetska vrednost porcije - 87.5 kcal

Natrijum - 115 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 29.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

45 min.

Sastojci

    • 400 g kuvanog krompira
    • 150 g praške šunke
    • 1 jaje
    • 200 g pšeničnog brašna
    • 200 g margarina
    • 1 kašika kisele pavlake
    • so,