Toggle Navigation

 

Krckave pletenice

Još jedno u nizu ukusnih peciva.

Plativoo
Priprema

U dublju činiju staviti brašno, jaje, rastopljen margarin, susam, suvi kvasac, šećer i so, promešati i uz
dolivanje mlake vode umesiti glatko testo. Ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.

Premesiti testo, razviti na list debljine 1 cm i iseći na trake. Uviti po tri trake u pletenicu i ostaviti 20 minuta da odstoje.

Pletenice peći u dubokom zagrejanom ulju dok ne porumene.

Ocediti na papirnim kuhinjskim ubrusima i servirati uz kiselu pavlaku ili kečap.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 11 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 7 mg

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Natrijum - 43 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 50 kcal

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 3.5 mg

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Natrijum - 21.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g pšeničnog brašna
    • 80 g margarina
    • 1 jaje
    • 60 g susama
    • 1 kesica suvog kvasca
    • 200 ml mlake vode
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašičica soli
    • ulje za prženje
Ključne reči:
brašno jaje susam so