Toggle Navigation

 

Kiflice sa rendanim margarinom

Meki ili „soft margarini“ su bolji izbor od čvrstih margarina s obzirom da su manje kalorični, da sadrže manje ukupnih masti i manje, za zdravlje posebno loših, „trans“ masnih kiselina koje su po svom uticaju na nivo masnoća u krvi jednako štetne kao zasićene masti

Plativoo
Priprema

Kvasac razmrviti, posuti sa malo šećera, dodati malo mlakog mleka i ostaviti oko 10 minuta da uskisne.

U činiju staviti brašno, jaja, so, pripremljen kvasac, ulje i mlako mleko i umesiti glatko testo. Testo premesiti, razvući oklagijom i narendati deo margarina. Preklopiti testo, ostaviti oko 15 minuta, a zatim ponovo razviti oklagijom na list debljine 1 cm. Izrendati margarin i ponovo preklopiti. Postupak ponavljati minimum četiri puta.

Napraviti loptice od testa, razvući, iseći na 8 trouglova i uviti kiflice.

Kiflice ređ’ati u pripremljen pleh, preko svake narendati preostali margarin i peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 51 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 13 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 52.5 kcal

Natrijum - 25.5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 6.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

50

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 ml mlakog mleka
    • 1 kg pšeničnog brašna
    • 1 kašika šećera
    • 40 g svežeg kvasca
    • 1 kašicica soli
    • 100 ml ulja
    • 3 jaja
    • 250 g margarina
Ključne reči:
brašno kvasac margarin ulje jaja