Svež kvasac razmrviti, posuti šećerom, preliti sa malo vode i ostaviti da uskisne.
U posudi izmešati sve sastojke sem slanine: belo brašno, pripremljen kvasac, ulje, so i potrebnu količinu vode. Umesiti glatko testo i ostaviti da odstoji dok se ne udvostruči. Na radnoj površini premesiti testo, prekriti čistom salvetom i ostaviti da ponovo naraste oko 15 minuta.
Tepsiju premazati slaninom, staviti testo i ispeći hleb u zagrejenoj rerni na 200*C, oko 30 minuta.
Glatko brašno je finije mleveno (debljina zrnaca je 0,1 mm) i prikladno je za sva dizana testa. Zbog njegove finoće, testa umešena s njim poprimaju glatku teksturu. Oštro brašno je grublje strukture, jer je grublje mleveno (debljina zrnaca je 0,15 do 0,3mm). Ono se u testu teže lepi, ali se zato u tečnosti bolje topi pa je prikladnije za tečna testa (npr. za palačinke).
Porcija za odraslu osobu - 100 g
Energetska vrednost porcije - 320 kcal
Natrijum - 227 mg
Masti - 7 g
Masti (%) - 19 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 7 mg
Belančevine - 9 g
Belančevine (%) - 12 %
Ugljeni hidrati - 55 g
Ugljeni hidrati (%) - 69 %
Vlakna - 2 g
Porcija za odraslu osobu - 50 g
Energetska vrednost porcije - 160 kcal
Natrijum - 113.5 mg
Masti - 3.5 g
Masti (%) - 9.5 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 3.5 mg
Belančevine - 4.5 g
Belančevine (%) - 6 %
Ugljeni hidrati - 27.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 34.5 %
Vlakna - 1 g