Toggle Navigation

 

Istarski hleb

Po originalnom receptu ovaj hleb je najbolji kada se priprema pod sačem, ali i u kućnoj varijanti pečenja u rerni, ništa ne gubi od svoje specifičnosti i ukusa. Još jedna mala napomena: iako se slaninica u ovom receptu koristi samo da biste dobro podmazali pleh u kojem ćete peći hleb slobodno je možete, i to sitno iseckanu i u maloj količini dodati i u testo.

Plativoo
Priprema

Svež kvasac razmrviti, posuti šećerom, preliti sa malo vode i ostaviti da uskisne.

U posudi izmešati sve sastojke sem slanine: belo brašno, pripremljen kvasac, ulje, so i potrebnu količinu vode. Umesiti glatko testo i ostaviti da odstoji dok se ne udvostruči. Na radnoj površini premesiti testo, prekriti čistom salvetom i ostaviti da ponovo naraste oko 15 minuta.

Tepsiju premazati slaninom, staviti testo i ispeći hleb u zagrejenoj rerni na 200*C, oko 30 minuta.

 

Glatko brašno je finije mleveno (debljina zrnaca je 0,1 mm) i prikladno je za sva dizana testa.  Zbog njegove finoće, testa umešena s njim poprimaju glatku teksturu. Oštro brašno je grublje strukture, jer je grublje mleveno (debljina zrnaca je 0,15 do 0,3mm). Ono se u testu teže lepi, ali se zato u tečnosti bolje topi pa je prikladnije za tečna testa (npr. za palačinke). 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 227 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 7 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 69 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 113.5 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 3.5 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 34.5 %

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g belog brašna
    • 20 g svežeg kvasca
    • 120 ml vode
    • 25 ml ulja
    • 20 g šećera
    • 10 g soli
    • komadić slanine