Razmutiti kvasac sa malo mlakog mleka i malo šećera i ostaviti da nabubri.
Pomešati brašno, preostali šećer, mleko, so, kvasac, jaja i ulje. Promešati sastojke i mesiti testo dok ne počne da se odvaja od zidova posude. Prekriti testo krpom i ostaviti da naraste. T
esto premesiti, podeliti na tri valjkasta oblika, napraviti pletenicu, staviti u posudu u kojoj će se peći i ostaviti da odstoji minimum dvadeset minuta.
Premazati pletenicu žumancetom i posuti makom. Staviti da se peče u rernu zagrejanu na 220* i peći 10- ak minuta. Smanjiti temperaturu na 190* i peći još 30 minuta dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
Porcija za odraslu osobu - 100 g
Energetska vrednost porcije - 280 kcal
Natrijum - 107 mg
Masti - 4 g
Masti (%) - 14 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 78 mg
Belančevine - 9 g
Belančevine (%) - 13 %
Ugljeni hidrati - 50 g
Ugljeni hidrati (%) - 73 %
Vlakna - 2 g
Porcija za odraslu osobu - 50 g
Energetska vrednost porcije - 140 kcal
Natrijum - 53.5 mg
Masti - 2 g
Masti (%) - 7 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 39 mg
Belančevine - 4.5 g
Belančevine (%) - 6.5 %
Ugljeni hidrati - 25 g
Ugljeni hidrati (%) - 36.5 %
Vlakna - 1 g