Toggle Navigation

 

Heljdine rolnice

Zrno heljde sadrži belančevine, masti, vitamine, fosfor, gvožđe, kalcijum, mikroelemente kao što su jod, cink, bor i drugi, organske kiseline i rutin.

Plativoo
Priprema

Svaku koru prepoloviti po dužini, da se dobiju dva pravougaonika.

Praziluk i šampinjone sitno iseckati i prodinstati na ulju sve dok tečnost koju će pustiti ne ispari.

Staviti kore uzdužno, na početak svake staviti nadev, preklopiti sa strane i uviti u rolnice.

Staviti rolnice u pripremljen pleh, premazati belancetom, posuti susamom i peći u rerni dok ne porumene.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 11 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Natrijum - 159 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 50 kcal

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Natrijum - 79.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

10

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g heljdinih kora
    • 150 g praziluka
    • 200 g šampinjona
    • 2 kašike ulja
    • so,
    • beli biber
    • 1 belance
    • susam