Toggle Navigation

 

Kotleti sa kajmakom i heljdom

Iako se heljda uvek spominje uz žitarice ona je, botanički gledano, zeljasto povrće od koga se u ishrani koristi semenka. Zrno heljde je veoma bogato hranljivim sastojcima, a i po vitaminskom i mineralnom sastavu sliči žitaricama.

Plativoo
Priprema

U činiju sipati maslinovo ulje, dodati tucanu papriku, sok od limuna i ruzmarin, promešati i pripremiti marinadu. Kotlete posoliti, pobiberiti i ostaviti u marinadi oko pola sata.

Koru od heljde iseći na kvadrate i kratko zapeći u suvom tiganju.

Papriku iseckati na kockice, staviti u kajmak, posuti peršunovim listom i promešati.

Kotlete ispeći u zagrejanom tiganju.

Na tanjir servirati koru od heljde, premazati kajmakom sa paprikom i peršunom, preklopiti drugom korom od heljde i napraviti piramidu.

Servirati uz pečene kotlete i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 700 kcal

Natrijum - 512 mg

Masti - 50 g

Masti (%) - 63 %

Zasićene masti - 22 g

Holesterol - 135 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Natrijum - 256 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 31.5 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 67.5 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 11.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjske krmenadle
    • 5 kašika ulja
    • tucana paprika
    • ruzmarin
    • so
    • biber
    • 300 g kajmaka
    • peršunov list
    • 100 g crvene paprike
    • sok od jednog limuna
    • heljdine kore